• Naši študenti v Mníchove a Paríži

          • Po "covidovej" pauze sme obnovili cesty našich študentov do zahraničia. V nedeľu 11. júna 2023 vo večerných hodinách 40 študentov z tried II. C (absolvovali zahraničnú odbornú prax so zameraním na sprievodcovskú činnosť), z III. C a II. B v sprievode vyučujúcich nastúpilo pri škole do autobusu a cestou cez Bratislavu a Rakúsko, ich v pondelok ráno čakala prehliadka Mníchova. Najskôr navštívili Deutsches múzeum v Mníchove, ktoré patrí k najväčším technickým múzeám v Európe a pozreli si aj historické centrum Mníchova - Marienplatz, obdivovali orloj so zvonkohrou atď. Po večeri v McDonalds opäť nasadli do autobusu smer Paríž.

            V utorok 13. júna ráno nás čakal slnkom rozžiarený Paríž s nádhernou atmosférou a krásnymi pamiatkami. Zastavili sme sa pri Notre Dame, ktorého rekonštrukcia stále prebieha, potom sme navštívili Latinskú štvrť, Sorbonne, Pantheón, Luxemberskú záhradu a popoludní planetárium. Po večeri sme sa ubytovali v IBIS v Paríži.

            V stredu 14. júna 2023 sme pokračovali prehliadkou Paríža - navštívili sme galériu Louvre so slávnym obrazom Mona Lisa, potom sme išli do Versailles, kde sme si pozreli zámok a nádherné záhrady, presunuli sme sa do Montmartre a navštívili krásnu baziliku Sacré Coeur. 

            Štvrtok 15. júna 2023 bol posledný deň v Paríži a navštívili sme najznámejšiu dominantu Paríža - 324 metrov vysokú Eiffelovú vežu, ktorá nám poskytla nádherné pohľady na scenériu celého Paríža. Plavbou po rieke Seine sme si ešte raz pozreli najkrajšie dominanty Paríža. Na záver to bol Víťazný oblúk, bulvár Champs-Elysées, Námestie Concorde, kde sme nasadli do autobusu a čakala nás spiatočná cesta domov.

            Paríž nesklamal, bol nádherný... Už teraz sa tešíme, že opäť budeme môcť obdivovať krásne a zaujímavé miesta Európy.

          • Rozlúčili sme sa s našimi maturantmi

          • Dňa 5. júna 2023 sme na slávnostnom zhromaždení za prítomnosti pedagogického zboru a žiakov školy odovzdali našim maturantom vysvedčenia o maturitnej skúške. V úvode sa prítomným prihovorila Ing. Iveta Račeková, riaditeľka školy a celkové výsledky maturitných skúšok zhodnotila PhDr. Iveta Hájovská, predsedníčka školskej maturitnej komisie. Následne si naši maturanti prevzali vysvedčenia o maturitnej skúške, osvedčenia Republikovej únie zamestnávateľov a certifikát cvičnej firmy. Odmenení boli aj najlepší študenti z každej triedy 4. roč.

            Zároveň bol vyhlásený za Najlepšieho absolventa školy v šk. roku 2022/2023 študent Maroš Oravec zo IV. A triedy. 

            V závere sa za študentov poďakovala Ivana Gjacková zo IV. C triedy a v krátkom kultúrnom programe vystúpili Veronika Faixová a Jakub Harčár zo IV. C triedy.

            Milé absolventky a absolventi, prajeme Vám veľa úspechov!

          • Druháci absolvovali letný kurz pohybových aktivít

          • V dňoch 29. mája  - 2. júna 2023 naši druháci absolvovali letný kurz pohybových aktivít. Zaplávali si v AquaCity, zacvičili vo fitnes, zahrali plážový volejbal, vybíjanú, futbal. Zrealizovali sme turistickú prechádzku k jazierku ku kameňolomu v Kvetnici. Zasúťažili si v stolnom tenise a v bedmintone... Bol to týždeň bohatý na letné športové aktivity. 

            ​​​​​​​​​

            Výsledky:

            chlapci - stolný tenis:

            1. miesto - Samuel Javorský II.B

            2. miesto - Martin Štupák II.B

            3. miesto - Sebastián Vaľko II.C

            chlapci - bedminton:

            1. miesto - Sergej Vastuško II.C

            2. miesto - Richard Horák II.C

            3. miesto - Maximilián Klempa II.B

            dievčatá - stolný tenis:

            1. miesto - Nina Oravcová II.C

            2. miesto - Sára Pavličková II.C

            3. miesto - Anna Kyčáková II.B

            dievčatá - bedminton:

            1. miesto - Sára Pavličková II.C

            2. miesto - Radoslava Kubová II.A

            3. miesto - Nina Oravcová II.C

          • Vyhlásenie 2. kola prijímacieho konania

          • Riaditeľka Obchodnej akadémie Poprad v zmysle § 66 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) vyhlasuje 2. kolo prijímacieho konania na štúdium v 1. ročníku v šk. roku 2023/2024 na voľné miesto v odbore:

            6355 M služby v cestovnom ruchu – 1 voľné miesto

            Termín 2. kola: 20. 06. 2023

            Prihlášky je možné posielať poštou, elektronicky na adresu: prijimacky@oapoprad.sk alebo osobne na sekretariát školy.

          • Naši tohtoroční maturanti s triednymi učiteľkami a maturitnými tablami

          • V piatok 19. mája 2023 sa naši štvrtáci rozlúčili so svojimi spolužiakmi. Od pondelka 22. mája 2023 majú akademický týždeň a od 29. mája do 2. júna 2023 budú mať ústne maturitné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, z anglického jazyka a z teoretickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky.

             

            Milé maturantky a milí maturanti,

            prajeme Vám veľa síl a trpezlivosti v príprave na maturitné skúšky a ich úspešné vykonanie. Držíme Vám palce pri "zelenom maturitnom stole" a nech sa Vám darí!

          • Prezentácia pre našich štvrtákov o Európskej únii a o možnostiach uplatnenia sa v inštitúciách EÚ

          • Dňa 16. mája 2023 nás navštívila pani Beáta Zombeková, absolventka našej školy, ktorá už 15 rokov pracuje v Bruseli pre Radu Európskej únie. V úvode mali študenti možnosť v krátkom kvíze otestovať svoje vedomosti o EÚ a 3 víťazi boli odmenení aj cenami.

            Na prezentácii o Európskej únii pani Zombeková žiakov oboznámila aj s možnosťami uplatnenia sa v rámci inštitúcií Európskej únie. Porozprávala našim študentom aj o svojej osobnej profesionálnej ceste od skončenia stredoškolského štúdia v našej škole až po zamestnanie sa v Rade EÚ v Bruseli. A tiež motivovala študentov na sebe pracovať, študovať jazyky, byť odvážnym a využiť ponúkané príležitosti.

            Ďakujeme p. Beáte Zombekovej za jej čas strávený u nás v škole a za zaujímavé informácie poskytnuté študentom! 

          • Prváci a druháci na účelovom cvičení

          • V dňoch 11. a 12. mája 2023 mali žiaci 1. a 2. ročníka účelové cvičenia. V rámci 2. účelového cvičenia sme so žiakmi 1. ročníka absolvovali krásnu turistickú prechádzku na "Zámčisko". Žiaci I.C - študijného odboru služby v  cestovnom ruchu nás informovali o histórii tejto lokality.

            S druhákmi sme zrealizovali 4. účelové cvičenie turistickou prechádzkou do Gánoviec. Urobili sme 18 000 krokov. Navštívili sme nálezisko neandertálca i prírodný liečivý prameň. Žiaci II.C - odbor služby v cestovnom ruchu nás oboznámili s históriou Gánoviec.

          • Študenti vyplácali dividendy akcionárom

          • Dňa 12. mája 2023 žiaci III. B triedy pod vedením vyučujúcej Ing. Tatiany Hadbavnej v rámci vyučovacieho predmetu aplikovaná ekonómia mali likvidačné valné zhromaždenie svojej študentskej firmy FIGO, ktorú založili na začiatku školského roka. Študenti podnikali s reálnymi peniazmi, prevádzkovali školský bufet a v podnikaní sa im veľmi darilo. Vytvorili zisk a svojim akcionárom vyplatili dividendy vo výške 80 %. Zúčastnili sa aj na veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave.​​​​​​​

            Vyučovací predmet aplikovaná ekonómia má v našej škole dlhoročnú tradíciu. Už v roku 1995 sme tento vyučovací predmet zaradili do nášho učebného plánu a od tej doby každoročne tretiaci majú možnosť vyskúšať si podnikanie v školskom prostredí. Aj takouto formou sa usilujeme spájať teóriu s praxou.

            Našim tretiakom blahoželáme k dosiahnutým podnikateľským výsledkom a veríme, že získané vedomosti, zručnosti a skúsenosti využijú aj po ukončení štúdia v reálnom živote.

          • Slávnostne sme otvorili naše športové ihrisko

          • Dňa 10. mája 2023 sme otvorili naše zrekonštruované školské športové ihrisko. Na otvorení sa zúčastnili Mgr. Juraj Kredátus, PhD., vedúci oddelenia z odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja, členovia Rady školy - Ing. Ladislav Vastuško, pani Mária Martinovičová, Mgr. František Majerský a zástupca rodičov - Ing. Igor Wzoš.

            Slávnostné otvorenie sa konalo v rámci športových akcií pri príležitosti Svetového dňa - Pohybom ku zdraviu, ktoré zorganizovali naši vyučujúci telesnej a športovej výchovy. Naši chlapci dopoludnia si na novom ihrisku zahrali futbalové medzitriedne zápasy a dievčatá mali cvičenie pri hudbe. V krátkom kultúrnom programe nám ľudové tance predviedli tanečníčky a tanečníci z folklórneho súboru Vagonár, v ktorom pôsobí aj naša žiačka Emma Levocká z III. C triedy. Po ich vystúpení a príhovore pani riaditeľky Ing. Ivety Račekovej a Mgr. Juraja Kredátusa, PhD. obaja slávnostne prestrihli zelenú pásku a symbolicky otvorili naše zrekonštruované športové ihrisko. 

            Reportáž o otvorení školského ihriska odvysielala aj TV Poprad: https://youtu.be/qVNqlQ4b06Q

            Víťazom školského futbalového turnaja konaného dňa 10. mája 2023 sa stali chapci z II. B triedy. BLAHOŽELÁME!

            Prajeme našim žiakom veľa športových zážitkov na novom ihrisku a všetci si želáme ešte rekonštrukciu bežeckej dráhy...

          • Školské kolo olympiády Mladý účtovník žiakov 3. ročníka

          • V piatok, 5. mája 2023, si 10 vybraných žiakov tretích ročníkov študijného odboru obchodná akadémia overilo svoje zručnosti v práci s účtovníckym programom Omega. Museli zvládnuť založiť  obchodnú spoločnosť, zaúčtovať účtovné prípady a vytlačiť výstupy v podobe denníka a hlavnej knihy. Aj keď zvíťaziť môže iba jeden, všetci sú už víťazi, pretože sa nebáli a prišli si vyskúšať svoje vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli v predmetoch aplikovaná informatika a cvičenia z účtovníctva.

          • Súťaž štvrtákov v ekonomických znalostiach

          • V apríli 2023 sa konala súťaž žiakov 4. ročníka v ekonomických znalostiach, na ktorej sa zúčastnilo 15 žiakov z tried IV. A, B a C.

            Výsledky sú takéto:

            1. miesto: Denisa Hurčalová, IV. B

            2. miesto: Filip Juríček, IV. A

            3. miesto: Gabriela Šlebodová, IV. B

            Srdečne blahoželáme!

          • Naši štvrtáci obhajujú projekty v rámci praktickej časti maturitnej skúšky

          • V dňoch 2., 3. a 5. mája 2023 naši žiaci IV. C triedy, študijného odboru služby v cestovnom ruchu, obhajujú svoje projekty v rámci praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky. Projekty vypracovávali na rôzne témy z oblasti cestovného ruchu na Slovensku. Pri obhajobe niektorí príjemne prekvapili aj prezentáciou v slovenskom kroji a najmä veľmi zaujímavo spracovanými projektmi a pútavými obhajobami.

            Všetkým štvrtákom držíme palce a prajeme veľa úspechov počas maturitných skúšok.

            Aj v piatok 5. mája 2023 žiaci IV. C triedy obhajovali svoje maturitné projekty a mohli sme obdivovať aj krásne slovenské kroje. Témy projektov boli aj z oblasti agroturistiky, vidieckeho cestovného ruchu a folklóru.

          • Seminár na tému "Europass"

          • Dňa 25. apríla 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili na seminárina tému "Europass", ktorý realizoval Ing. Peter Litavec, CSc. - riaditeľ Europe Direct, pobočka Poprad. Žiaci získali cenné informácie využiteľné aj v praktickom živote, najmä po skončení štúdia.

          • Dejepisná exkurzia v Osvienčime

          • Dňa 25. apríla 2023 sa naši žiaci v sprievode vyučujúcich Mgr. Vladimíra Janečka a Mgr. Ivety Jaurovej zúčastnili na exkurzii v Osvienčime. Mohli takto vidieť hrôzy 2. svetovej vojny, na ktoré nesmieme zabúdať...

          • Riaditeľské voľno

          • V dňoch 4. mája 2023 a 9. mája 2023 bude RIADITEĽSKÉ VOĽNO pre žiakov 1. až  4. ročníka z dôvodu prijímacích skúšok do 1. ročníka.

          • Scrabble v anglickom jazyku

          • V piatok 21. apríla 2023 sa uskutočnila súťaž v Scrabble v anglickom jazyku online formou. Vedomostné sily si zmerali dvojice žiakov z prvého a druhého ročníka. Prvé tri miesta obsadili:
            1. miesto: Kenneth René Michaľák a Michal Kožuch 2.B
            2. miesto: Dávid Javorský a Filip Rác 1.A
            3. miesto: Arne Kukura a Sarah Wzošová 1.C
            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom srdečne blahoželáme.

          • Naši tretiaci si v tímoch zahrali finančnú hru

          • V piatok 21. apríla 2023 naši žiaci tried III. A, III. B a III. C v rámci programu finančnej gramotnosti si zahrali finančnú hru pod odborným vedením lektorov.

            V tímoch museli realizovať finančné rozhodnutia v rôznych životných situáciách. Aj takouto formou sa na svet peňazí pozreli z iného pohľadu a inou, hravou formou.